per en 29 d'Abril 2013
843 Vistes

 

Cada vegada que fas clic sobre un "M'agrada" a la xarxa social Facebook estàs deixant un rastre de la teva personalitat i les teves preferències, segons suggereix avui un article publicat a la prestigiosa revista PNAS. Els seus autors, experts de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), demostren en un estudi massiu amb 58.000 usuaris que és possible esbrinar l'edat, la raça, el nivell d'intel·ligència, la tendència sexual, les preferències polítiques, el consum de drogues, la religió, els trets bàsics de la personalitat i altra informació de qualsevol internauta rastrejant i analitzant automàticament quins continguts destaca amb un "M'agrada" quan navega a través Facebook.

En concret, els models usats pels investigadors del Centre Psicomètric de la Universitat de Cambridge, que van treballar en col·laboració amb Microsoft, revelen que és possible predir la tendència sexual amb un 88% d'encert, i distingir a un republicà d'un demòcrata sense error en el 85% dels casos. El programari també prediu si un usuari és cristià o musulmà amb un grau d'encert del 82%. I si és solter, està casat o enviudar amb una precisió una mica més baixa, del 65%.

Algunes de les relacions identificades en l'estudi resulten bastant estranyes, com el vincle entre l'afició per les patates fregides arrissades i una alta puntuació en les proves de coeficient intel·lectual. Altres semblen més evidents: per exemple, van comprovar que els que preferien la cantant Jennifer Lopez habitualment tenien més amics a Facebook que els fans d'Iron Maiden.

En qualsevol cas, els autors recorden als usuaris que encara compartir gustos individuals o pàgines no sembla especialment intrusiu, permet categoritzar els usuaris i predir els seus comportaments en àrees molt més personals i sensibles del que solem creure.

Sigues el primer a qui li agrada això.