per en 12 Juny 2013
1,313 Vistes

Investigadors de la Universitat d'Educació a Distància (UNED) han analitzat per primera vegada el que desperta fàstic-una emoció bàsica-a la població espanyola. I han descobert que el que més desagradable resulta per als espanyols són les deixalles corporals, com vòmits o excrements.

L'estudi, que es publica a la Revista Argentina de Clínica Psicològica, va comptar amb la participació de 73 voluntaris (51 dones i 22 homes) i és el més ampli en la matèria a nivell internacional. Els participants havien de contestar tres preguntes sobre situacions que solen produir fàstic, sobre les seves pròpies experiències i sobre les reaccions experimentades durant aquestes situacions. El 87,3% les descripcions de la població es referien a les cinc categories de fàstic: productes corporals (vòmit, excrements, mucositat i sang), animals (com paneroles, rèptils, insectes, rosegadors o aranyes), aliments (menjar en descomposició o triperia), transgressió de l'embolcall corporal (ferides amb sang o operacions) i higiene (escombraries, manca d'higiene o pèl gras). La resta de les descripcions feia al · lusió a situacions de descomposició o mort, soci-morals (prostitució, violència, abús infantil o violació), sexe, marginació i malaltia.

Al costat de les reaccions de fàstic més o menys comuns, alguns participants van confessar respondre amb fàstic a situacions atípiques com observar trossos de llana fregant-se, veure algú menjar un all cru, mirar molts ulls junts, el soroll d'una dentadura postissa al menjar o imaginar als progenitors fent l'acte sexual.

Pel que fa a les reaccions fisiològiques experimentades pels enquestats davant l'emoció de fàstic, la majoria van ser nàusees, seguides de pal · lidesa, sudoració, calfreds o malestar a l'estómac.

Comparant amb treballs similars amb ciutadans nord-americans, els investigadors destaquen que molt poques experiències associades al sexe resulten molestes per als espanyols (3,4% del total), es troben entre les tres primeres categories en la població nord-americana, després de dinar i els productes corporals.

Sigues el primer a qui li agrada això.